Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο Διπλόδοκος


Share


Ο Διπλόδοκος ήταν ένας γιγάντιος φυτοφάγος δεινόσαυρος της οικογένειας των σαυρόποδων που έζησε στη Ιουρασσική εποχή 145 με 155 εκατομύρια χρόνια πριν.Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις διπλός και δοκός.Δηλάδη αυτός που φέρει δύο δοκούς.

Είχε ένα πολύ μακρύ λαιμό και μια μακρυά ουρά που έμοιαζε με μαστίγιο το οποίο το χρησιμοποιούσε για να απομακρύνει άλλους δεινόσαυρους που του επιτίθονταν,κυριολεκτικά μαστιγώνοντας τους.Έφτανε σε ύψος τα 6 μέτρα και μήκος τα 35  μέτρα ,γεγονός που τον κάνει από τους πιό μακρείς δεινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί.Ζύγιζε περίπου 16 τόνους και όλο αυτό το βάρος το στήριζε με τα δυνατά του πόδια.Μηχάνικα ο Διπλόδοκος εμοιάζε με κρεμαστή γέφυρα.
διάφορα σαυρόποδα συγκρινόμενα με έναν άνθρωπο


Τρεφόταν με φύλλα από τις κορυφές των δέντρων τα οποία έφτανε με το μακρύ λαιμό του.Πιστεύται ότι ο Διπλόδοκος έριχνε και κάποια δέντρα προκειμένου να φτάσει το φύλλωμά τους.Ο τεράστιος όγκος του τον προστάτευε από τους σαρκοβόρους δεινόσαυρους.

Μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων του έχουν βρεθεί στη βορειοδυτική Αμερική,ιδιαίτερα στα Βραχώδη Όρη.Ολοκληρωμένη ουρά δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Ο Διπλόδοκος ήταν από τα μακρύτερα ζώα που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη,μόνο η σημερινή μπλε φάλαινα τον συναγωνίζεται (33 μέτρα).


Ομοίωμα Διπλόδοκου στο Ιουρασσικό μουσείο στο Αστούριας της Ισπανίας.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου