Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ο Τρικεράτωψ


Share
 
Ο Τρικεράτωψ
Ο Τρικεράτοπας (Triceratops) ήταν ένας μεγάλος φυτοφάγος δεινόσαυρος της οικογένειας των Κερατοψείδων που έζησε στην ύστερη Κρητιδική περίοδο ,πριν από 68-65 εκ χρόνια σ'αυτό που σήμερα είναι η βόρεια Αμερική.Ήταν από τους τελευταίους μεγάλους δεινόσαυρους πριν από την εξαφάνισή τους.

σκελετός Τρικεράτοπα στο αμερικάνικο μουσείο φυσικής ιστορίας
Είχε χαρακτηριστικά που έμοιζαν με αυτά του σημερινού ρινόκερου.Ένα μεγάλο κέρατο πάνω από τα ρουθούνια του και δύο στο κεφάλι του,πάνω από τα μάτια του τα οποία χρησιμοποιούσε για να αμύνεται και πάλευε όπως τα σημερινά ελάφια.Επίσης το στόμα του ήταν σαν ράμφος παπαγάλου και είχε ένα μεγάλο στρογγυλό οστέϊνο εξόγκωμα πίσω από το κεφάλι του για το οποίο αρχικά πιστευόταν ότι ήταν όπλο αλλά τώρα επικρατεί η άποψη ότι μάλλον το είχε για επίδειξη.Ο Τρικεράτωψ  έφτανε τα 9 μέτρα σε  μήκος,3 σε ύψος και 6 με 12 τόννους σε βάρος. Το δέρμα του ήταν σχετικά ασυνήθιστο σε σχέση με τους άλλους δεινόσαυρους.Πιθανώς το δέρμα  του είχε αδύναμες αραιές τρίχες σαν αυτές του γουρουνιού όπως και ο Ψιττακόσαυρος.

Απολιθώματα Τρικεράτοπα έχουν βρεθεί στο δυτικό Καναδά και τις δυτικές ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 50 κρανία και μερικοί σκελετοί.

απεικόνιση του 1904 του Τσάρλς Νάιτ.
Πιστεύεται ότι οταν απειλούνταν Ο Τρικεράτωψ επιτίθονταν με μεγάλη ταχύτητα στον εχθρό του με τα κέρατά του,ακριβώς όπως κάνει σήμερα ο ρινόκερος.Μάλλον ζούσε σε αγέλες και  θηρευόταν από τον τρομερό Τυραννόσαυρο.

Μία νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο Τρικεράτωψ δεν υπήρχε!Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο Τρικεράτωψ ήταν απλά ένας Τορόσαυρος σε νεαρή ηλικία και όχι ξεχωριστό είδος.




ο Τορόσαυρος
     

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου