Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ο Kαπρόσουχος


Share

Καπρόσουχος
Ο Καπρόσουχος (Kaprosuchus saharicus) ήταν ένας τεράστιος κροκόδειλος που έζησε στο Ανώτερο Κρητιδικό στη σημερινή Νιγηρία. Αυτός ο δεινόσαυρος ήταν σχετικά μικρός σε σχέση άλλους προϊστορικούς κροκόδειλους  όπως ο Deinosuchus ή ο αυτοκρατορικός Sarcosuchus.Ήταν "μόνο" 6 μέτρα μήκος κατά μέσο όρο, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πρόσωπό του. Είχε ένα φοβερό πρόσωπο αρπακτικού, μεγάλα,κοφτερά δόντια που προεξείχαν πάνω  και κάτω από το σαγόνι και ένα τραχύ εξόγκωμα στο ρύγχος (που προεξείχε από τα  βρεγματικά) δίνοντάς του μία επιθετική όψη που θυμίζει  λύκο που δείχνει απειλητικά τα δόντια του όταν αμύνεται. 

κεφάλι και κρανίο Καπρόσουχου
Ήταν δεινός κυνηγός και στη στεριά και στο νερό.Διέθετε  στερεοσκοπική όραση παρόμοια  με αυτή των λιονταριών ή των λύκων και είχε δυνατά πόδια που του επέτρεπαν να κυνηγήσει το θύμα του με μεγάλη ταχύτητα ,ακόμη και στην ανηφόρα.



Το όνομά του το πήρε από τα δυσανάλογα σε μέγεθος δόντια του ,τα οποία έμοιζαν με δόντια αγριόχοιρου (κάπρου) που προεξείχαν και τη λέξη σοῦχος που στα αρχαία ελληνικά σήμαινε κροκόδειλος σε ένα μέρος της Αιγύπτου . Απολιθώματά του βρέθηκαν στη Σαχάρα,εξού και η ονομασία saharicus.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου