Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το Δεινοθηρίο


Share

Tο  Δεινοθηρίο ήταν ένα πλάσμα που έζησε κατά τη διάρκεια της  Μέσης Μειόκαινου εποχής και εξαφανίστηκε περίπου κατά τη διάρκεια της  Πρώιμης Πλειστόκαινου εποχής. Είναι  γνωστό ως το τρίτο μεγαλύτερο ζώο της ξηράς, που έχει υπάρξει ποτέ, με  περίπου 5 μέτρα ύψος και ζύγιζε 5 με 10 τόνους.Για σύγκριση η καμηλοπάρδαλη φτάνει τα 4,5 με 5,5 μέτρα σε ύψος.
 
Το πλάσμα αυτό έμοιαζε πολύ με τους σημερινούς τους ελέφαντες, η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι είχε μικρότερο κορμό και οι χαυλιόδοντες συνδέονταν με την κάτω γνάθο και όχι με την άνω γνάθο, όπως στους ελέφαντες σήμερα.Απολιθώματα Δεινοθηρίου  έχουν βρεθεί  κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική αλλά  και στην Ελλάδα και πιστεύεται ότι η ύπαρξή τους οδήγησε στη δημιουργία αρχαίων ελληνικών μύθων για την ύπαρξη γιγάντιων αρχαϊκών πλασμάτων.Κατά τη Μειόκαινο εποχή η Κρήτη ήταν μάλλον πιο κοντά ή και ενωμένη με την ενδοχώρα.


Από την απλή εξέταση των Δεινοθηρίου, μπορούμε  να  υποθέσουμε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων που βλέπουμε σήμερα. Το πλάσμα λέγεται επίσης ότι συνδέεται με τα γομφοθηρία καθώς και τα μαστόδοντα, τα οποία έχουν εξαφανιστεί.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου