Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ελασμόσαυρος


Share
αναπαράσταση ελασμόσαυρου

Ο Ελασμόσαυρος ήταν ένα θαλάσσιο ερπετό που έζησε κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο. Πιθανότατα ήταν περίπου 46 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε πάνω από 2,2 τόνους. Το ήμισυ του μήκους του σώματός του ήταν ο λαιμός του, ο οποίος είχε πάνω από 70 σπόνδυλους, περισσότερους από κάθε γνωστό ζώο σήμερα. Ωστόσο, ο μακρύς λαιμό του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ήταν το μόνο μέρος του σώματός της που ήταν σε θέση να βγει από το νερό. Με ένα τόσο μεγάλο σώμα, θα σκεφτόσασταν  ότι το πλάσμα είχε μεγάλα πτερύγια, αλλά σύμφωνα με απολιθώματα που βρέθηκαν στο Κάνσας από τον Δρ Θεόφιλος Τέρνερ,ο Ελασμόσαυρος  είχε τέσσερα πτερύγια που δεν είχαν και τόσο μεγάλο μέγεθος. Το κεφάλι του ήταν αρκετά μικρό σε σχέση με το σώμα του και δίεθετε  κοφτερά δόντια.

Ο Ελασμόσαυρος δεν έχει κοντινούς συγγενείς στα ζώα που θα βρίσκατε στο σημερινό κόσμο.Δεν είναι δεινόσαυρος και μάλλον σχετίζεται  με ερπετά όπως τα φίδια και οι σαύρες.  

Τα απολιθώματα  του Ελασμόσαυρου γενικά είναι πολύ σπάνια.


Αν είστε οπαδός του τέρατος του Λοχ Νες, τότε ο Ελασμόσαυρος σίγουρα είναι το ζώο που ψάχετε. Λέγεται ότι οι περισσότερες ιστορίες για το τέρας του Λόχ Νες αφορούν ένα ζώο που είναι εξαιρετικά παρόμοιo με αυτό το πλάσμα.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου