Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ο Ιχθυόσαυρος


Share
ιχθυόσαυροι

Οι Ιχθυόσαυροι είναι ένα εξαφανισμένο είδος θαλάσσιων ερπετών που ζούσαν στη Μεσοζωική εποχή.Ήταν παρόμοια σε σχήμα με τα δελφίνια και γρήγορα αρπακτικά είδη ψαριών όπως ο τόνος (συγκλίνουσα εξέλιξη). Βρίσκονται σε θαλάσσια στρώματα από την πρώϊμη  Τριαδική μέχρι την Κρητιδική εποχή, με το ίδιο στην ουσία  σχήμα  σώματος.

Αν και μεμονωμένοι σπόνδυλοι ιχθυόσαυρου είναι αρκετά συχνοί, το πρώτο απολίθωμα που έδειξε το έντυπο περίγραμμα ενός ιχθυόσαυρου βρέθηκε από τη Mary Anning (1799-1847) και τον αδελφό της Ιωσήφ.Η  Mary Anning ήταν η πρώτη Βρετανίδα παλαιοντολόγος και συλλέκτρια απολιθωμάτων . Πολλά από τα ευρήματα της μπορεί κάποιος να τα δει σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το πρώτο εύρημα

Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη της Μαρίας Anning  έγινε λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα της όταν ήταν μόλις δώδεκα. Το 1810 ο αδερφός τς  Ιωσήφ βρήκε αυτό που νόμιζε ότι  ήταν ένας κρανίο κροκόδειλου  αλλά το υπόλοιπο του ζώου έλειπε. H  Μαρία συνέχισε τις αναζητήσεις   και ένα χρόνο αργότερα,εξαιτίας μιας καταιγίδας προκλήθηκε κατολίσθηση  εκθέτοντας το υπόλοιπο μέρος του  σκελετού.Ήταν ένα μακρύ πλάσμα 5,2 μέτρων το οποίο το εσκάψε έξω από τον γκρεμό το  συνέλεξε με τη βοήθεια ντόπιων λατόμων . Η Anning αργότερα ανακάλυψε άλλα τρία είδη.

Το 1821 ο William Conybeare,παλιός φίλος της Μαρίας,μαζί με τον  Henry De la Beche, δημοσίευσαν ένα έγγραφο το οποίο ανέλυε τα δείγματα που βρέθηκαν από τη Mary και άλλους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιχθυόσαυροι ήταν ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος θαλάσσιων ερπετών και συμπέραναν ότι  υπήρχαν τουλάχιστον τρία είδη.



απολιθώματα

Γερμανία
Οι πρώτες αναπαραστάσεις του ιχθυόσαυροι απέφευγαν το ραχιαίο πτερύγιο το οποίο δεν είχε πυκνό  οστό και ήταν δύσκολο να διατηρηθεί μέχρι που στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα βρέθηκε στη Γερμανία ένα καλοδιατηρημένο είδος με πτερύγιο. Εδώ φαίνεται καθαρά και μια οστέινη ουρά .Εκπληκτικό είναι ότι οι μοναδικές συνθήκες που επικράτησαν επέτρεψαν τη διατήρηση  ενός μέρους  μαλακών ιστών.

Ρωσία
Απολιθώματα ιχθυόσαυρων βρέθηκαν και στη Ρωσία  ,όπως στη Σιβηρία απολίθωμα σιβηρόσαυρου και ουντορόσαυρου στην περιοχή του Βόλγα κοντά στο χωριό Ουντόρι.

 





 





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου