Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το Ινδρικοθήριο


Share
το ινδρικοθηρίο

 

Το ινδρικοθηρίο (Indricotherium) ή παρακεραθήριο ήταν το μεγαλύτερο γνωστό θηλαστικό που έζησε ποτέ στη Γη πριν από 20 έως 35 εκ χρόνια στην Κεντρική Ασία - εδάφη που τώρα βρίσκονται στον Καύκασο έως τη Μογγολία και την Κίνα. Τα πρώτα απολιθώματα Ινδρικοθηρίου ανακαλύφθηκαν το 1913 από τον διάσημο Ρώσο παλαιολόγο Borisyak.Παρά το τεράστιο μέγεθός του  ήταν πολύ μικρότερο από  πολλά,σύγχρονά του , ερπετά.

Το μέγεθος αυτού του γιγαντιαίου ζώου έφτανε τα 9,2 μέτρα σε μήκος και  τα 5,4 μέτρα σε ύψος, με μια συνολική μάζα σώματος  20-30 τόνων. Όντας το μεγαλύτερο θηλαστικό της ξηράς όλων των εποχών, το ινδρικοθηρίο ήταν τρεις φορές ψηλότερο από έναν άνθρωπο. Το σώμα του ήταν τεράστιο και μάλλον παχουλό, με ένα μάλλον μεγάλο κεφάλι και πολύ μυώδη πόδια. Οι μελέτες των απολιθωμάτων δείχνουν ότι  ήταν ένα  φυτοφάγo
θηλαστικό που έτρωγε τη βλάστηση που φύτρωνε στα ψηλά δέντρα.



Έχοντας ένα μάλλον κοντό λαιμό, σε σύγκριση με το μακρύ μπροστινά πόδια, είναι σαφές ότι το ινδρικοθηρίο δεν μπορούσε να φάει  βλάστηση στο επίπεδο του εδάγους , αλλά αυτή η δομή του σώματος ήταν κατάλληλη για να φτάνει φύλλα και κλαδιά σε ύψος 8 μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους, το οποίο είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε  θα μπορούσε να φθάσει άλλο θηλαστικό. Οι γομφίοι του ζώου ήταν παρόμοιοι με αυτούς του σύγχρονου ρινόκερου, που σημαίνει ότι το ινδρικοθηρίο πιθανώς είχε επίσης ισχυρά χείλη με τα οποία  μπορούσε να βγάλει τα φύλλα από τα κλαδιά, όπως και ο ρινόκερος.
 

κρανίο παρακεραθέριου
Λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν μόνο λίγα και συχνά ελλιπή απολιθώματα ινδρικοθηρίου, οι γνώσεις που έχουμε σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες ζευγαρώματος είναι καθαρά υποθετικές. Το γεγονός ότι είναι κάπως παρόμοιο με τους σύγχρονους ρινόκερους, μπορούν να γίνουν κάποιες σκέψεις για την αναπαραγωγή αυτών των ογκοδών  ζώων . Η περίοδος κυοφορίας των μεγάλων θηλαστικών είναι ανάλογη με το μέγεθός τους , για τους ρινόκερους είναι 15-16 μήνες, για τους ελέφαντες ,σχεδόν 2 έτη, και οι δυο τους γεννούν μόνο ένα μωρό. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι Ινδρικοθηρίο  είχε,επίσης, τουλάχιιστον δύο χρόνια μακρά εγκυμοσύνη και γεννούσε ένα μόνο μικρό.
το μέγεθος του ινδρικοθηρίου σε σχέση με έναν έλέφαντα και έναν άνθρωπο

Ο κοινός μύθος ότι το μαμούθ είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που έχει πατήσει ποτέ στη γη είναι λάθος, καθώς ζυγίζε κατ 'ανώτατο όριο το μισό από ότι το ινδρικοθηρίο. Οι ελέφαντες,το μεγαλύτερο θηλαστικό στον πλανήτη επί του παρόντος , ζυγίζει μόλις το ένα έκτο του Ινδρικοθηρίου.

Αν και τα ινδρικοθηρία ήταν συγγενείς του σύγχρονου ρινόκεροι, δεν είχαν κέρατα. Τα κέρατα του ρινόκερου ίδιοι είναι βιολογικά, και επομένως δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε απολιθώματα, υπάρχει όμως ένα πράγμα που μπορούμε να δούμε στους αρχαίους σκελετούς ζώων, η βάση του κέρατου έχει ένα ενισχυμένο οστό. Αυτό ενισχυμένο οστό δεν αποσυντίθεται και μπορεί να παρατηρηθεί στα απολιθώματα προϊστορικών ρινόκερων, αλλά οι σκελετοί ινδρικοθηρίου δεν έχουν τέτοια σημάδια.



>
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου