Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αρκτόδους-η γιγάντια προϊστορική αρκούδα


Share
η αρκτόδους σε σχέση με το μέγεθος ενός ανθρώπου

Η αρκτόδους  επίσης γνωστή ως κοντοπρόσωπη αρκδούδα ή αρκούδα μπουλντόγκ είναι ένα εξαφανισμένο είδος γιγάντιας προϊστορικής αρκούδας.Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα που ανήκουν σε δύο υποείδη αρκτόδους σίμους και η αρκτόδους πρίστινους .Ζούσε στη Βόρεια Αμερική στα μέσα έως τα τέλη της Πλειστοκαίνου εποχής.  Πιστεύεται ότι ήταν αποκλειστικά σαρκοφάγος, αν και υπάρχει η πιθανότητα να είχε και άλλες τροφές στο διαιτολόγιό του,όπως οι σύγχρονες αρκούδες που είναι παμφάγες.Τα οστά του είναι μακριά και λεπτά, και πιστεύεται ότι μπορούσε να τρέξει μέχρι 50 km / h για μικρές αποστάσεις. Ήταν ένα τεράστιο πλάσμα, και πιθανώς βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στην εποχή και το μέρος που ζούσε.Το μεγάλο μέγεθός της, σε συνδυασμό με τη φυσική ανθεκτικότητα των αρκούδων, σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έκανε επιδρομές κατά της μεγαπανίδας της Βόρειας Αμερικής.

το ενδιάτημα της αρκτόδους
Κυρίως τρεφόταν με σκοτωμένα ζώα της μεγαπανίδας και χρησιμοποιούσε το τεράστιο μέγεθός για να εκφοβίσει άλλα μικρότερα αρπαχτικά ,όπως λύκους και μαχαιρόδοντες (σμιλόδοντες) ώστε να τους αρπάξει το θήραμά τους.Ωστόσο η αρκτόδους,επειδή είχε ως κύρια πηγή τροφής την βορειοαμερικάνικη μεγαπανίδα , εξαφανίστηκε την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκε και αυτή ,πιθανώς εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού με τους ανθρώπους για τα ίδια,περιορισμένα σε αριθμό,θηράματα.

Πλησιέστερος σημερινός συγγενής της είναι η αρκούδα των Άνδεων ή τρέμαρκτος ορνάτους ή αρκούδα με γυαλιά που ζει στη Νότια Αμερική.



η αρκούδα των Άνδεων

Η αρκτόδους ήταν η μεγαλύτερη προϊστορική αρκούδα, και γενικότερα, το μεγαλύτερο σαρκοφάγο θηλαστικό της γης κατά τα τελευταία 20.000 χρόνια. Ήταν γηγενές στην προϊστορική Βόρεια Αμερική όπου εμφανίστηκε πριν από περίπου 800 χιλιάδες χρόνια και εξαφανίστηκε περίπου 12.500 χρόνια πριν. Ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο της εποχής του. Το μεγαλύτερα ενήλικα αρσενικά έφταναν τα δύο μέτρα στο ύψος του ώμου, τα τέσσερα μέτρα σε όρθια θέση και ζύγιζαν περίπου ένα τόνο!










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου