Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Το Σπαθόψαρο του Μπόννερ


Share




Η αφθονία των θαλασσών μπορεί να τροφοδοτήσει γίγαντες όπως οι μπλε φάλαινες, το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ.Οι φάλαινες τρώνε εισάγοντας  στο στόμα τους πολύ νερό γεμάτο πλαγκτόν που παγιδεύεται στα δόντια τους,τις μπαλένες όπως ονομάζονται,τα οποία τα χρησιμοποιεί για να φιλτράρουν το νερό.

Αλλά αυτός ο τρόπος τροφής δεν είναι μοναδικός  στις σημερινές φάλαινες. Υπήρχαν τεράστια προϊστορικά ψάρια που τρέφονταν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα το σπαθόψαρο του Μπόννερ (gladius bonnerichthys). Ένα τεράστιο ψάρι της τάξης του 6,5 μέτρων που ζούσε στους ωκεανούς για πάνω από 100 εκατομύρια χρόνια κατά το κρητιδικό και το ιουρασσικό.

Το σπαθόψαρο είχε δυσανάλογο μέγαλο κεφάλι, μεγάλα μάτια, δόντια στο στόμα και εξαιρετικά επιμήκεις σιαγόνες. Πιστεύεται ότι ήταν  το πρώτο ζώο που τρεφόταν με διήθηση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων  μεγάλων ψαριών που τρέφονται με πλαγκτόν, όπως οι φαλαινοκαρχαρίες,τα σαλάχια και οι φάλαινες εμφανίστηκαν ή επικράτησαν μόνο μετά την εξαφάνιση του σπαθόψαρου και των συγγενών του, επισημαίνοντας ότι τα σύγχρονα ψάρια που τρέφονται με πλαγκτόν εξελιχθήκαν για να καλύψει μια οικοθέση που είχε μείνει από τους δεινόσαυρους που έτρωγαν πλαγκτόν.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου