Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Δεινόσαυροι – στρουθοκάμηλοι ανακαλύφθηκαν στον Καναδά


Share


Δεινόσαυροι που έμοιαζαν με στρουθοκαμήλους, γνωστοί ως ορνιθομιμόσαυροι, περιπλανώνταν στη Γη πριν εκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιούσαν τα τεράστια φτερά τους για να προσελκύσουν συντρόφους ή να προστατεύσουν τα μικρά τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Βασιλικού Μουσείου Παλαιοντολογίας «Tyrrell» και του πανεπιστημίου Κάλγκαρι, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τρείς σκελετούς ορνιθομιμοσαύρων (ενός ανήλικου και δυο ενηλίκων) που εντοπίστηκαν σε ιζήματα ενός αρχαίου ποταμού στη νότια Αλμπέρτα, στον Καναδά.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι οι δεινόσαυροι – στρουθοκάμηλοι δεν είχαν τρίχωμα, ωστόσο εξετάζοντας τα απολιθώματα οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη πούπουλων και φτερών.

Δείγματα φτερωτών δεινοσαύρων στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί σε Γερμανία και Κίνα, ποτέ όμως στη Βόρειο Αμερική, γι’ αυτό και οι παλαιοντολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη εξαιρετικά σημαντική.

Σημαντικό είναι επίσης το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες σχετικά με τη χρησιμότητα που είχαν τα πούπουλα και τα φτερά των ορνιθομιμοσαύρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε, οι ανήλικοι είχαν πούπουλα, ενώ οι ενήλικες ανέπτυσσαν δομές που έμοιαζαν με φτερά και οι οποίες δεν τους βοηθούσαν να πετάξουν, αλλά σχετίζονταν με την αναπαραγωγική διαδικασία και το φλερτ.

Οι ορνιθομιμόσαυροι έμοιαζαν με τις σημερινές στρουθοκαμήλους. Είχαν ράμφος χωρίς δόντια, μεγάλα μάτια, μακριά πόδια, μακρύ λαιμό και μια μακριά και χοντρή ουρά.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς αντιπροσωπεύει τα πρώτα δείγματα φτερωτού δεινοσαύρου στο Δυτικό Ημισφαίριο», τόνισε σε δηλώσεις της η ερευνήτρια Darla Zelenitsky, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματά μας συνηγορούν στο ότι όλοι οι ορνιθομιμόσαυροι πρέπει να είχαν φτερά», προσέθεσε.
πηγή 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου